Zurich, cel mai scump oraș din lume. Constanța, pe locul 307, cu cea mai mică putere de cumpărare dintre orașele mari ale României

Zurich, Elveția, este cel mai scump oraș din lume (foto: nationalgeographic.com)

Numbeo, un site specializat în compararea costului de viață în întreaga lume, a lansat, astăzi, Indexul Costului de Viață în anul 2020.

Potrivit Numbeo, cel mai scump oraș, la începutul anului, este Zurich, Elveția. De altfel, prinele cinci locuri sunt ocupate orașe din Țara Cantoanelor: Basel, Lausanne, Geneva, Berna.

Pe locurile 6 – 8 sunt orașe din Norvegia. În ordine: Stavanger, Oslo, Trondheim. New York este pe locul 11, iar San Francisco pe 12. Cel mai scump oraș din Asia este Tokyo, numărul 18 la nivel global. În Africa, cel mai scump oraș este Pretoria, din Africa de Sud (numărul 252).

Constanța este pe locul 307 în acest clasament, puțin sub București, dar peste celelalte orașe importante. Se remarcă faptul că orașul stă foarte prost la indexul puterii locală de cumpărare (categoria care arată ce bunuri și servicii poți cumpăra cu cât câștigi, în fiecare oraș). De fapt, este pe ultimul loc din România dintre toate orașele care au intrat în top. Bucureștiul are o notă de 52,76 la acesta capitol (față 126,90, cât are Zurich), iar Constanța are 40,93. Timișoara și Cluj-Napoca stau chiar mai bine decât Bucureștiul în ceea ce privește puterea de cumpărare, cu 55,77, respectiv 53,79 puncte. Iată alte rezultate: Brașov – 50,42; Iași – 48,35; Sibiu – 49,99. Constanța are un scor asemănător, din acest punct de vedere, cu Podgorica, Muntenegru, BaniaLuk, Bosnia Herțegovina, Kiev, Ucraina, Campinas, Brazilia, Montevideo, Uruguay. Vecinii din Varna, Bulgaria, au 47,7 puncte.

Clasamentul este publicat de două ori pe an, în ianuarie și în iulie, folosind de fiecare dată o radiografie a prețurilor din ziua publicării. Estimările prețurilor sunt trimise de utilizatori.

În total au fost analizate 440 de orașe din lume.

Clasamentul poate fi citit în întregime aici.energia residence
Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
Constanta-financiara-sigla-jpg

Un comentariu

  • Dan Petre LEU

    Toate orasele mai mari (nu vorbim de diverse sate din pusta) de pe locuri apropiate din clasament au reputatia de Mafia City. Oricum, nu din “lumea buna”. Meaningful.

Leave a Reply

Your email address will not be published.