Tănase Stamule, PNL: „Am anulat votul în două tururi doar ca să fie sigur primarii că nu sunt deranjați de nimeni în domnia lor”

Tănase Stamule, decan al FABIZ – ASE și fost consilier de stat în Guvernul României, lansează un atac virulent la adresa modului în care sunt cheltuiți banii publici în comunele mici, acuzând partidele mari, PNL și PSD, că mențin artificial în viață o rețea de primari inutilă și costisitoare.

Într-o postare pe Facebook, Stamule afirmă că nimeni nu a îndrăznit să critice deschis sistemul, de teamă „să nu-și pună oamenii în cap”. Cu toate acestea, el susține că această rețea de primari din comune cu populație mică reprezintă una dintre cele mai mari surse de cheltuieli ineficiente din România.

Printre exemplele de risipă bugetară semnalate se numără:

  • Reabilitarea de școli în sate fără copii, doar pentru a mulțumi primarii și votanții captivi;
  • Renovarea căminelor culturale, deși acestea „stau permanent închise”;
  • Construirea de piste de biciclete în localități fără bicicliști;
  • Asfaltări de străzi în zone care se vor depopula complet în câțiva ani;
  • Cofinanțări de la guvern pentru proiecte locale, deși comunele nu au venituri proprii suficiente;
  • Promovarea în Parlament și în guvern a unor persoane incompetente, doar pentru că erau susținute de primarii „care aduc voturi”;
  • Eliminarea votului în două tururi, pentru a proteja mandatele primarilor în funcție.

„Am anulat votul în două tururi doar ca să fie sigur primarii că nu sunt deranjați de nimeni în domnia lor.”, spune acesta explicit.

Asta în condițiile în care, în urmă cu mai mulți, PNL susținea votul în două tururi.

„Toate aceste favoruri făcute unei caste de privilegiați care au transformat comunele în moșii personale trebuie să înceteze”, afirmă Stamule.

El subliniază că Unitățile Administrativ-Teritoriale (UAT) cu sub 3.000–4.000 de locuitori nu se pot susține economic și nu pot furniza servicii publice de calitate. Lipsa unei mase critice de cetățeni face imposibilă dezvoltarea unei activități economice durabile, iar dependența acestor comune de finanțări externe le face ineficiente și vulnerabile politic.

Declarațiile lui Tănase Stamule reiau o temă discutată frecvent în rândul economiștilor și reformatorilor administrației publice, dar rar asumată public de politicieni activi. În pragul unui nou ciclu electoral, rămâne de văzut dacă partidele mari vor avea curajul să-și confrunte rețelele locale de influență sau dacă vor continua să le susțină, în ciuda costurilor pentru bugetul public.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Cătălin Predoiu, numit premier interimar după demisia lui Marcel Ciolacu

mar mai 6 , 2025
România are un nou premier interimar: Cătălin Predoiu, actual ministru de Interne și președinte interimar al PNL, a fost desemnat marți, 6 mai 2025, de președintele interimar Ilie Bolojan să conducă Guvernul până la formarea unui nou Executiv. Numirea vine în urma demisiei premierului Marcel Ciolacu, care a părăsit oficial […]