Un matematician eminent, membru al Academiei Olandeze: „Mulți dintre noi am ales să rămânem prin alte părți, unde ne simțeam mai apreciați și viața era mai ușoară. Nicușor Dan s-a întors”

Prof. Marius Crainic. Sursă foto: www.uu.nl

Matematicianul Marius Crainic, profesor la Universitatea din Utrecht și membru al Academiei Olandeze, îl susține pe Nicușor Dan la prezidențiale.

Marius Crainic, unul dintre cei mai apreciați matematicieni români din diaspora, profesor la Universitatea din Utrecht și membru al Academiei Regale Olandeze de Arte și Științe, a transmis pe Facebook un mesaj clar de susținere pentru candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan.

Originar din Alba Iulia și fost olimpic internațional la matematică, Crainic spune că l-a cunoscut pe Nicușor Dan în perioada liceului, în cadrul lotului național pentru olimpiade. Îl descrie drept „un model pentru noi, cei mai tineri”.

„Salutare tuturor!
Acesta este primul meu mesaj scris pe Facebook! Deși mi-am făcut contul acum câțiva ani, nu l-am folosit… probabil pentru că nu am simțit că am ceva important de spus.
Dar acum, în contextul acestor alegeri, simt că nu mai pot sta deoparte.
Chiar nu înțeleg: de data asta chiar am avut o alternativă clară, un candidat care nu se înscrie pe linia aceea naționalist-izolaționistă care riscă să ne arunce în prăpastie.
Eu nu am avut nicio ezitare în privința votului meu: îl cunosc pe Nicușor Dan încă de pe vremea lotului pentru olimpiadele internaționale de matematică.
Era cu vreo 3-4 ani mai mare, dar am coincis o perioadă. Era un model pentru noi, cei mai tineri.”

Crainic mai spune că îl apreciază pe Nicușor Dan pentru faptul că s-a întors în România, „cu entuziasmul tinereții, ca să încerce să facă lucrurile să funcționeze normal”.

„Mulți dintre noi am ales să rămânem prin alte părți, unde ne simțeam mai apreciați și viața era mai ușoară.
Eu, de exemplu, sunt de 35 de ani în Olanda, unde lucrez acum ca profesor de matematică la Universitatea din Utrecht și sunt membru al Academiei Olandeze.
Nicușor Dan s-a întors și a rămas implicat, constant și consecvent, devenind tot mai realist și matur în abordare.
Nu doar că am votat pentru prima dată cu 100% convingere, dar chiar îmi doream să candideze înainte ca el să anunțe!”

Recomandare: Un profesor de matematică din California recunoaște: „Am fost prima victimă a lui Nicușor Dan. Trauma merită povestită”

Cine este Marius Crainic

Educație și carieră
Născut în Aiud, România, Crainic a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 1995. În 1996 a obținut o diplomă de master în Țările de Jos, la Universitatea Nijmegen, iar în 2000 și-a finalizat doctoratul la Universitatea Utrecht, sub îndrumarea lui Ieke Moerdijk. Teza sa de doctorat se intitulează „Cohomologia ciclică și clasele caracteristice pentru foliații”.

A fost bursier Miller Research la Universitatea California – Berkeley (2001–2002), apoi s-a întors la Utrecht ca bursier al Academiei Regale Olandeze. Din 2007 este conferențiar, iar din 2012 profesor titular. În 2016 a fost ales membru al KNAW – prestigioasa Academie Regală Olandeză de Arte și Științe.

Printre premiile importante primite se numără:

  • Premiul André Lichnerowicz în Geometrie Poisson (2008)
  • Premiul De Bruijn (2016)
    A fost vorbitor invitat la al 8-lea Congres European de Matematică, reprogramat pentru 2021 din cauza pandemiei.

Activitate științifică
Specializat în geometrie diferențială, Crainic a adus contribuții majore în geometria Poisson, teoria Lie, teoria foliațiilor, grupoizi Lie, geometrie necomutativă și geometria ecuațiilor diferențiale parțiale.

Dintre realizările notabile se remarcă:

  • o soluție la problema obstacolelor în integrabilitatea algebroidelor Lie
  • o demonstrație geometrică nouă a teoremei de liniarizare a lui Conn
    (ambele în colaborare cu matematicianul Rui Loja Fernandes)

Este autorul a peste 30 de lucrări științifice publicate în reviste de specialitate și a coordonat până în 2020 10 teze de doctorat.

O parte din munca sa o puteți vedea mai jos.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Un comentariu la “Un matematician eminent, membru al Academiei Olandeze: „Mulți dintre noi am ales să rămânem prin alte părți, unde ne simțeam mai apreciați și viața era mai ușoară. Nicușor Dan s-a întors”

  1. Apreciez matematicianul Nicușor Dan, dar mi se pare în același timp o mare pierdere pentru matematica românească renunțarea la aprofundarea veleităților sale matematice pentru a face politica unde cerințele pregătirile necesare sunt de alta factura.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Constanța, sub cod galben de vânt

mie mai 14 , 2025
Constanța este sub cod galben de vânt. Atenționarea emisă de meteorologi este valabilă în perioada 15 mai, ora 12:00- 15 mai, ora 22:00. În intervalul menționat, în Dobrogea vântul va avea viteze în general de 50…60 km/h. Primăria apel la cetățeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, […]