Banca Transilvania dă tonul: va majora o parte din comisioanele pentru firme și persoane fizice

banca-transilvania-carduri_crop

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, majorează unele comisioane pentru firme și persoane fizice, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Măsura vine după ce Guvernul României a decis să taxeze băncile cu o taxă de 2% pe cifra de afaceri, tot începând de la 1 ianuarie 2024, și după ce același Guvern a luat măsuri pentru limitarea plăților cash. Această măsură va duce la mutarea unor operațiuni prin bancă, operațiuni pentru care se plătesc comisioane.

Banca Transilvania majorează în special comisioanele pentru operațiunile cu numerar la ghișeu precum:

  • retragere de numerar de la ghișeu lei: de la 0,8% la 1%
  • retragere de numerar de la ghișeu valută: de la 0,8% la 1%
  • depunere numerar la ghișeu: de la 0,3% la 0,5%
  • plăți intrabancare cu OP la ghișeu: de la 5 lei la 10 lei
  • plăți intrabancare urgente cu OP la ghișeu: de la 16 lei la 30 lei

Totodată, pentru firme, majorează comisionul de administrare a contului de lei/valută de la 5 lei pe lună la 10 lei pe lună. Comisionul de internet banking crește de la 20 la 25 de lei/lună, dar include și mobile bankingul, care anterior se plătea separat.

Modificările pot fi accesate integral AICI.

Ciolacu este nervos

Premierul Marcel Ciolacu acuză băncile în general de „lăcomie”, crescând „artificial” comisioanele pe fondul dezbaterii privind limitarea plăților în numerar. El a anunțat că va convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor, BNR și cu reprezentanții IMM-urilor, băncilor și societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor lichizi.

„Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!  

Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.  

Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii. Și nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț!”, arată mesajul premierului Marcel Ciolacu pe Facebook.

Limitarea plăților cash 

De la 1 noiembrie au intrat în vigoare măsurile incluse în pachetul de modificări fiscale și reduceri de cheltuieli bugetare pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. 

Astfel, se reduc plăţile cash la companii şi persoane fizice. Plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. 

În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei. 

Nerespectarea acestor plafoane se sancţionează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul. 

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri, înaintea şedinţei PNL, că guvernanții au convenit ca în funcţie de efectul pe care îl produc aceste măsuri să discute în coaliţie şi vor lua o decizie. Declarația acestuia vine după ce președintele Klaus Iohannis a vorbit despre „reglaje” la câteva zile după ce a promulgat legea.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Scurgeri de gaze de la un vagon încărcat cu gaz lichefiat, circulație blocată pe cale ferată și pe șosea

vin nov. 3 , 2023
Joi seară au fost depistate scurgeri de gaze de la un vagon încărcat cu gaz lichefiat al unui tren aflat în gara Saligny. Intervin două autospeciale ale ISU Dobrogea, Detașamentul Cernavodă, SMURD B2 si Autospeciala CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară). Traficul feroviar este oprit, curentul întrerupt. Urmează sa fie […]

V-ar putea interesa și: