În România nu s-au mai născut atât de puțini copii de 145 de ani

Europarlamentarul Pro România Corina Creţu afirmă, luni, că România a atins un nou record negativ la natalitate, potrivit datelor statistice, în primul trimestru din 2023 s-au născut 73.000 de copii, cel mai mic număr de 145 de ani. Ea arată că România pierde la fiecare 10 ani un milion de locuitori, astfel că va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic declinul demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate.

„Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică relevă o situaţie demografică îngrijorătoare pentru România – numărul persoanelor decedate în luna Decembrie 2023 este aproape dublu decât cel al nou-născuţilor. Conform INS, în ultima luna din 2023, s-au născut 11.431 de copii, iar numărul deceselor a fost de 21.917 de persoane”, scrie Corina Creţu pe Facebook.

Europarlamentarul Pro România precizează că totodată, România a atins un nou record negativ la natalitate – în primul trimestru din 2023 s-au născut 73.000 de copii, cel mai mic număr de 145 de ani.

„Datele furnizate de Comisia Europeană arată că România va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic declinul demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate – în condiţiile în care România pierde la fiecare 10 ani un milion de locuitori. Această scădere a populaţiei este rezultatul unui complex de factori, printre care se numără migraţia şi raportul dintre natalitate şi mortalitate”, spune Corina Creţu.

Ea subliniază că ”reducerea numărului populaţiei active exercită o presiune crescută asupra forţei de muncă, afectând direct economia”.

„Numărul contribuabililor scade, iar procesul accelerat de îmbătrânire a populaţiei amplifică solicitările asupra sistemului de pensii – cu consecinţe serioase asupra sustenabilităţii financiare a acestuia. Având în vedere că mai mult de jumătate dintre copiii din România doresc să emigreze şi aproximativ o treime îşi propun să-şi continue studiile în străinătate, pentru a beneficia de mai bune oportunităţi şi condiţii de viaţă, este esenţial să adoptăm politici şi să investim pe termen lung pentru a le oferi posibilitatea de a rămâne în ţară”, consideră Creţu.

Corina Creţu mai precizează că „este imperativ să asigurăm un nivel decent de trai pentru toţi, în special pentru tineri, pentru a le permite să-şi valorifice potenţialul şi pentru a transforma tendinţa de emigrare într-una de revenire şi de contribuţie activă la dezvoltarea României, altfel, riscul este să pierdem resurse valoroase şi să suferim consecinţe negative pe termen lung”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 thoughts on “În România nu s-au mai născut atât de puțini copii de 145 de ani

  1. Corina Crețu a intrat în campanie electorală. Ce zice ea stim cu toții,de mult timp. Când în afară de alarme va avea și idei viabile,am s-o votez.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Simona Halep a cheltuit o sumă impresionantă pentru două apartamente din București

lun feb. 12 , 2024
Simona Halep (32 de ani) a plătit o sumă impresionantă de bani pentru două apartamente din București. Potrivit profit.ro, Simona Halep a achiziționat două apartamente de lux, cu vedere la parcul Verdi și lacul Floreasca, plătind peste două milioane de euro. Sursa citată a notat că apartamentele achiziționate de constănțeancă […]

V-ar putea interesa și: