Ministrul Energiei: În 2027, România va fi cel mai important producător de gaze din Europa

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că în 2027 ar trebui să intre primele molecule de gaz din Neptun Deep, iar din acel moment România va fi cel mai important producător de gaze din Europa.

Burduja a fost întrebat despre miliardele de euro pe care România le pierde deoarece întârzie exploatarea gazelor din Marea Neagră 

„Avem un perimetru în Marea Neagră, exploatat de Black Sea Oil & Gas, companie americană. De acolo, în Sistemul Naţional de Transport intră cam un miliard de metri cubi pe an. Asta înseamnă 10% din tot ce produce România.  Şi intră, sunt o sursă importantă. Apoi, avem proiectul Neptun Deep. Decizia finală de investiţii în Neptun Deep s-a luat când aveam o săptămână, două de mandat şi OMW Petrom, respectiv RomGaz, partener 50% – 50%, au spus să începem proiectul, iar proiectul curge. Pe calendarul actual, în 2027, ar trebui să intre primele molecule de gaz din Neptun Deep. E cel mai important zăcământ pe care România îl are. Sunt între 100 şi, cine ştie, spre 200 de miliarde de metri cubi acolo, asta înseamnă că noi practic ne vom dubla producţia de gaze şi vom fi primul producător, cel mai important producător din Europa”, a afirmat Sebastian Burduja.

El a adăugat că din proiectul Neptun Deep va intra la bugetul de stat o sumă de peste 20 de miliarde de euro. 

„Dacă vă amintiţi, acolo e o poveste şi cu Exxon. RomGaz şi-a asumat o decizie complicată, a plătit un miliard de dolari, a cumpărat… Gândiţi-vă că din proiectul Neptun Deep, apropo că vrem să accelerăm investiţiile, să exploatăm resursele, în condiţii corecte, sigur şi faţă de mediu, vorbim de peste 20 de miliarde de euro care vor intra la bugetul de stat, din redevenţe, din exploatarea acestei resurse.  Cred că pentru o investiţie de patru miliarde de euro, aşa cum e Neptun Deep, ambii parteneri în proiect au tot interesul ca lucrurile să se desfăşoară în calendarul asumat şi în 2027 să putem exploata acest gaz. Dar să ştiţi că nu e suficient să tragem acel gaz din Neptun Deep şi să-l ardem la aragaz”, a afirmat Sebastian Burduja.

El a precizat că România trebuie să aibă o strategie pentru valorificare acelui gaz. 

„România trebuie să aibă o strategie de ţară în care valorificăm acel gaz în industria farma, care e o industrie energofagă din perspectiva gazului, în industria îngrăşămintelor chimice. Sau dacă n-avem altă variantă, cel puţin să producem curent electric, cum e investiţia de la Mintia, care e cea mai mare centrală pe gaz din Europa, 1.700 MW, care a început şi care trebuie să fie gata în 2025, 2026 în două etape. Au început, sunt în grafic, au plătit turbina,  o turbină, iarăşi de un nivel record. Au plătit vreo 300 milioane de euro, dacă nu mă înşel deja pentru turbina de acolo. Deci nu cred că e vorba de un investitor care pur şi simplu renunţă la 300 de milioane de euro. Va fi hotărât să pună în practică proiectul. Dar ultima variantă, ca să concluzionez, este exportul de gaz, aşa cum îl scoatem noi din Neptun Deep. Deci asta e ultima variantă”, a mai declarat Sebastian Burduja.

viewscnt

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 thoughts on “Ministrul Energiei: În 2027, România va fi cel mai important producător de gaze din Europa

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Transapuseana, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România, va fi inaugurat pe 15 decembrie

Dum dec. 3 , 2023
Primul tronson din drumul judeţean 107I din judeţul Alba, care traversează Munţii Apuseni, este aproape finalizat şi va fi recepţionat în 15 decembrie. Drumul, denumit iniţial Transalpina de Apuseni, va purta numele de Transapuseana, autorităţile judeţene făcând demersuri pentru ca denumirea să devină marcă protejată. Primul tronson din drumul judeţean […]

V-ar putea interesa și: