Ce este stimularea magnetică transcraniană și ce indicații are. Dr. Daniela Mușat, MEDSTAR 2000 Clinic: „La acest tratament pot apela atât pacienții cu afecțiuni neurologice, psihiatrice, dar și cei perfect sănătoși”

Centrul Medical de Diagnostic și Tratament MEDSTAR 2000 din Constanța, bulevardul Mamaia nr. 222, vă stă la dispoziție cu o investigație numită „stimulare magnetică transcraniană” (TMS).

Am stat de vorbă cu doamna dr. Daniela Mușat, medic primar neurologie, pentru a afla ce este TMS, pe cine ajută.

„TMS, mai precis stimulare magnetică transcraniană, este o tehnică de stimulare cerebrală, neinvazivă, care folosește un câmp magnetic. Acesta se aplică la nivelul scalpului pacientului prin intermediul unei bobine care este conectată la un aparat de stimulare magnetică. Se stimulează anumiți centri cerebrali care modulează regiunea cerebrală pe care noi vrem să o stimulăm sau să o inhibăm.”, a precizat acesta.

La acest tratament pot apela atât pacienții cu afecțiuni neurologice, cât și psihiatrice. Din prima categorie fac parte sechelele accidentului vascular, hemiparezele, pacienții cu tulburări de vorbire tip afazie, pacienții cu boală Parkinson, cei cu tulburări de memorie, cu durere cronică, cum ar fi cei cu neuropatii, de exemplu neuropatia diabetică, sau cei cu discopatii de coloană lombară. Dintre bolile psihiatrice se adresează pacienților cu depresie. Este recomandată celor cu depresie rezistentă la tratament. Se adresează și celor cu anxietate, atacuri de panică. Se folosește și pentru pacienții cu tulburare obsesiv-comportamentală, dar și tulburări din spectrul autist, ADHD. Poate fi folosită și la copii, pentru că este o metodă sigură, fără efecte adverse. De altfel, vârsta nu este o contraindicație.

Se poate folosi și la oameni perfect sănătoși, care pur și simplu vor să își îmbunătățească capacitățile cognitive sau motorii.

Terapia este individualizată în funcție de patologia pacientului. În general, o ședință de tratament ține cam 20 – 30 de minute. Prima durează puțin mai mult, circa 40 de minute, deoarece este nevoie de măsurători la nivelul scalpului, care vor fi realizate de medic, pentru a putea selecta zonele care vor fi ulterior stimulate. Tratamentul complet este între 10 și 30 de ședințe. Numărul maxim este necesar pentru depresia rezistentă la tratament. Rata de remisie pentru depresie este de 12 luni.

Tehnica TMS are rezultate concrete. De exemplu, la pacienții neurologici cu tulburare de memorie, cu forme ușoare și medii, cu demență, la copiii cu ADHD și autism s-a constatat o îmbunătățire a scalelor clinice pe anumite simptomatologii.

Cine vrea să apeleze la această metodă trebuie să facă în prealabil un consult neurologic la MEDSTAR 2000 Clinic, pentru a i se explica în ce constă tratamentul, care sunt indicațiile și contraindicațiile.

„Este foarte important și ce medicație ia pacientul. Trebuie să avem o discuție în prealabil. Ulterior, dacă stabilim că pacientul are indicație pentru tratament, începe ședințele. Prima ședință se face sub supravegherea medicului, ulterior se face doar cu prezența tehnicianului medical/asistentului medical”, a mai spus dr. Daniela Mușat.

Care sunt contraindicațiile?

•    prezenţa aparatelor biomedicale care pot fi afectate de câmpul magnetic: stimulator cardiac, implanturi auditive, șunt ventriculo-peritoneal

•    prezenţa implanturilor metalice în zona capului: clipsuri, plăcuțe, şuruburi, etc.

•    pacienţii care suferă de epilepsie (contraindicație relativă)

•    deprivare de somn, consum de droguri, toxice.

Pacienții se pot programa pentru consultul neurologic sau pentru această investigație la numărul de telefon 0341.174.600 sau cel de WhatsApp: 0725.532.551.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Ce este stimularea magnetică transcraniană și ce indicații are. Dr. Daniela Mușat, MEDSTAR 2000 Clinic: „La acest tratament pot apela atât pacienții cu afecțiuni neurologice, psihiatrice, dar și cei perfect sănătoși”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Începe Sărbătoarea lunii Ramazan, care mai este numită şi Sărbătoarea Dulciurilor (Şeker Bayramı)

joi apr. 20 , 2023
Etnicii turci încheie luna Sfântă Ramazan, petrecută conform credinţei islamice în post diurn şi rugăciune, cu trei zile de sărbătoare, în perioada 21-23 aprilie 2023. Uniunea Democrată Turcă din România a organizat în perioada lunii Sfinte Ramazan, care a debutat la data de 23 martie 2023, cine tradiţionale (iftar) specifice musulmanilor, […]

V-ar putea interesa și: