Elevii acuză: Sorin Cîmpeanu pune cruce pe bursele elevilor!

Președintele AUF, Sorin Mihai Câmpeanu,

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Timișoara (AETM), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) critică profund reforma adusă burselor în proiectul pentru noua lege a educației.

Joi, 13 iulie a.c., a fost publicat proiectul pentru noua Lege a Învățământului Preuniversitar România Educată, în cadrul căruia au fost prezentate și noul sistem de acordare a burselor.

„În cadrul proiectului, ministrul Sorin Cîmpeanu a arătat că nu dorește altceva decât să fure bursele elevilor și să creeze un haos total.”, au precizat reprezentanții asociațiilor, printr-un comunicat comun de presă.

Iată explicația:

„După luni de zile în care s-a așteptat redactarea noului proiect de lege ce privește viitorul educației elevilor, Ministerul Educației propune un sistem dezastruos de acordare a burselor pentru anii școlari următori. Prin articolul 90 al noii legi întregul viitor al elevilor este aruncat pe fereastra, iar conceptul de burse devine unul aberant, haotic. Astfel, se propune standardizarea finanțării burselor într-o formă de finanțare în funcție de numărul de elevi al unității de învățământ. Mai mult, criteriile de acordare a burselor nu vor fi stabilite de către Ministerul Educației, alături de specialiști, ci de către fiecare Consiliu de Administrație în parte. Astfel, orice școală va putea să decidă, pe nedrept, să nu acorde burse unor elevi aflați în situații de nevoie, perpetuându-se astfel inechități în funcție de unitatea de învățământ în care învață elevul.

De asemenea, la nivelul proiectului de propune introducerea unui cuantum minim al burselor prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern ca până acum. Deși salutăm faptul că sumele propuse sunt mai mari ca cele de până acum, considerăm că un astfel de cuantum nu ar trebui stabilit printr-o lege, fiind un calcul bugetar ce ar trebui să varieze anual în funcție de multiplii factori, precum salariul minim pe economie sau rata inflației.

Solicităm reconstruirea sistemului propus de acordare a burselor și tragem un semnal de alarmă pentru dezastrul catastrofal ce va apărea la nivelul educației dacă acest sistem este aprobat!


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Blue Air, amendat de ANPC cu două milioane de euro, cea mai mare amendă din istoria Protecției Consumatorilor

joi iul. 14 , 2022
În urma sesizărilor depuse de consumatori și ca urmare a reacțiilor din media Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat, în cursul lunii iunie 2022, o acțiune de control la operatorul economic Blue Air Aviation SA. Mai exact, în perioada 30.04.2021-30.04.2022, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri, acestora […]

V-ar putea interesa și: