Protecția Consumatorilor a verificat 30 de centre rezidențiale și a dat 24 de amenzi

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța a efectuat, începând cu data de 10.07.2023, acțiuni de control in echipe mixte interinstituționale, în baza Ordinului 310/10.07.2023 emis de Instituția Prefectului- județul Constanța privind verificarea centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și a celor destinate copiilor, care funcționează pe raza județului Constanța.

Până în data de 13.07.2023 s-au verificat 30 de centre rezidențiale.

Pentru deficiențele constatate, comisarii CJPC Constanța au aplicat 24 amenzi contravenționale în valoare totală de 162.000 lei, au dispus 6 măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor de alimentație și caz.

În plus, față de măsura de oprire temporară de la prestarea serviciilor de alimentație și cazare s-a aplicat și o propunere de închidere definitivă a unității pentru Căminul de bătrâni Sfinții Constantin și Elena SRL din Eforie Nord.Facem precizarea ca societatea a mai fost verificata în cadrul tematicii de control și s-a dispus măsura de oprire temporară a prestării de servicii cu informarea AJPIS. DSP și Prefectura. Societatea a funcționat cu aceleași deficiențe drept pentru care, la acest moment, pe lângă OTPS s-a propus închiderea definitiva a unității.

S-au dispus măsuri de oprire temporară a serviciilor de alimentație /spații de cazare pentru : Asociația Kronos – filiala Eforie Sud, Ela Meridian Vie SRL Eforie Nord, Căminul pentru copii din Agigea, Trio Divani SRL Eforie Nord, Dialogul Vârstei SRL Mamaia Sat, Radar Azil Cămin de bătrâni SRL Hârșova, Robyab Serv SRL Năvodari.

Deficiențele constatate sunt:

  • Vopsea exfoliată pe pereți
  • Infiltrații în pereți și tavan
  • Lipsă covorașe antiderapante în băi
  • Bucăți de gresie și faianță lipsă
  • Lipsă protecție saltea
  • Lipsă acreditare și autorizații de funcționare
  • Miros pestilențial în spațiile de cazare
  • Prezența mucegaiului
  • Mobilier deteriorat
  • Produse și proceduri nesigure
  • Calorifere ruginite
  • Uși rupte
  • Prize fără protecție
  • Lipsa cântarului pentru determinarea gramajului porțiilor de hrană
  • Condiții igienice necorespunzătoare
  • Lipsa informațiilor privind substanțele cu efect alegen, a materiilor prime ce provin din produse decongelate și a declarației nutriționale.

Peste o sută de controale în total

“101 centre rezidențiale, aproape 600 de sancțiuni, peste 2,3 milioane de lei – bilanțul unor zile pline pentru instituțiile din Constanța. Le mulțumesc celor care au participat la acest efort, de la jandarmii care ne-au sprijinit logistic, la polițiști, de la inspectorii specializați, la colegii din Instituția Prefectului și la pompierii pe care i-am desemnat să coordoneze echipele de control. 150 de bugetari au muncit la un ritm foarte ridicat zi-lumină, de luni, până luni.

Într-un scenariu ideal, mi-aș fi dorit ca ministrul Afacerilor Interne să nu fie nevoit să recurgă la prefecți pentru eficientizarea controalelor, mi-aș fi dorit să nu existe copii necăjiți și bătrâni care nu au parte de liniștea pe care o merită, din cauza zarvei iscate în universul lor.”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

Apreciez efortul șefilor de instituții, obligați să detașeze resursa umană, în vârful unui sezon estival dificil de gestionat, din atâtea puncte de vedere.

“Sunt recunoscător tuturor celor care au înțeles că transparența instituțională înseamnă proceduri unitare, cunoscute de toți, cetățeni și agenți economici, deopotrivă. Ea nu trebuie să conducă la afectarea demnității oamenilor, indiferent că vorbim de inspectori, îngrijitori sau rezidenți.”, a mai spus acesta.

O acțiune dificilă, pentru toți factorii implicați, dar care aduce corectitudine și decență.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Protecția Consumatorilor a verificat 30 de centre rezidențiale și a dat 24 de amenzi

  1. Rugati-l pe domnul Sef-Prim Ministru sa va dea liber sa verificati (tot in echipa cu DNA ,DSP Curtea de conturi ) situatia dezastroasa a lipsei toaletelor publice din orasul nostru. Au fost 30 in 1990 si …au disparut ? Cum justifica Primaria disparitia lor ? Ceva contracte smart ?Cine si cum a permis sa fie echivalate toaletele din cabinele telefonice cu WC -urile publice ?S-a produs un genocid comandat ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se furnizează apă cu program în localitatea General Scărișoreanu

mar iul. 18 , 2023
În ultima perioadă, în anumite zone de la nivelul ariei de operare RAJA S.A., s-a înregistrat o creștere considerabilă a consumului de apă potabilă, dar și o scădere a debitului de apă la nivelul unor surse de captare subterană. Din cauza cerinței crescute de apă de la consumatori, în sistemele […]

V-ar putea interesa și: