Sfântul Gheorghe – peste un milion de români își serbează onomastica

sf gheorghe

Pe data de 23 aprilie, comunitățile din România sărbătoresc Sfântul Gheorghe, o zi încărcată de tradiții și superstiții care datează din timpuri străvechi. Cunoscut în folclor ca „sfântul purtător de biruință”, Sfântul Gheorghe este venerat deopotrivă în țările ortodoxe și catolice, având o istorie impresionantă ca martir militar și patron al cavalerilor cruciați.

Tradițiile zilei includ ritualuri de purificare și fertilizare, cum ar fi scăldatul în ape curgătoare înainte de răsărit pentru sănătate pe tot parcursul anului și semănatul de busuioc, care aduce cinste și respect. De asemenea, gunoiul adunat în această zi este folosit pentru fertilizarea pomilor, promițând o recoltă bogată.

Această zi este semnificativă și în calendarul agrar, marcând începutul anului pastoral și deschiderea ciclului vegetațional. Elementele naturii, precum apa și focul, sunt considerate a avea proprietăți purificatoare și protectoare, esențiale pentru lupta împotriva forțelor răului.

Pe lângă aspectul spiritual și agrar, Sfântul Gheorghe este și o ocazie de celebrare personală pentru peste un milion de români care își serbează onomastica, reflectând profunda înrădăcinare a acestei sărbători în cultura și spiritualitatea românească.

Peste un milion de români își serbează onomastica pe 23 aprilie, dintre care 686.000 de bărbați și 373.000 de femei.

Cel mai des întâlnite prenume masculine sunt Gheorghe – 424.268 de persoane, George – 158.802, Georgian – 29.020, Gheorghiță – 21.750, Georgel – 12.490, Gigi – 8.798, Gigel – 5.958, Georgică – 5.259, Gică – 4.909 şi Ghiță – 4.203.

Sfântul Gheorghe a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), mai întâi în Capadocia şi apoi în Palestina. A fost fiu de părinţi creştini vestiţi, învăţând buna credinţă din copilărie, şi fiu de mucenic, tatăl său a fost omorât pentru Hristos.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sondaj INSCOP. Intenții de vot la alegerile europarlamentare

mar apr. 23 , 2024
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, într-un sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro. Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot (74.4% […]

V-ar putea interesa și: