Un transportor blindat al Armatei române s-a scufundat în timp ce încerca să traverseze brațul Borcea al Dunării

Blindat Piranha 3 care se scufundă. Sursă foto: captură video Stirile TVR

Un transportor blindat Piranha 3C al Armatei române s-a scufundat marți în timp ce încerca să traverseze brațul Borcea al Dunării, în timpul exercițiilor militare Saber Guardian 23.

MApN spune că transportorul a fost recuperat de la o adâncime de 8 metri, după ce s-a scufundat ca urmare a infiltrării apei în interior, dar că niciun membru al echipajului nu a fost rănit.

Potrivit ministerului, o comisie va cerceta împrejurările în care a avut loc incidentul.

Stirile TVR au publicat imagini video în care se vede cum blindatul a plutit câţiva metri, s-a înclinat brusc şi a dispărut sub apă.

Ce spune Ministerul Apărării Naționale

„Evenimentul la care se face referire a avut loc sâmbătă, 3 iunie, în jurul orei 9, în raionul de instruire din zona Bordușani, jud. Ialomița, pe timpul unei secvențe de antrenament care a presupus traversarea Brațului Borcea cu mijloace blindate amfibii. În cadrul acestor activități a fost înregistrat un eveniment soldat cu scufundarea și recuperarea ulterioară a unui transportor blindat. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit în urma acestui eveniment”, transmite MApN.

Potrivit ministerului, în timpul executării manevrelor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor blindat de tip Piranha 3C, din înzestrarea Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a raportat infiltrarea apei în interiorul mașinii de luptă.

„În urma aplicării în regim de urgență a procedurilor standard de salvare și evacuare a personalului, toți membrii echipajului au fost aduși la mal în siguranță. Transportorul s-a scufundat la o distanță de aproximativ 15 m față de mal, la o adâncime de aproximativ 8 m”, spune MApN.

„Ulterior, în data de 4 iunie, mașina de luptă a fost recuperată cu ajutorul unor echipamente de intervenție și evacuare de mare capacitate din dotarea structurilor de sprijin logistic și evacuată către o bază de reparații a Statului Major al Forțelor Terestre”, mai spune ministerul care informează că la această dată „sunt în desfășurare procedurile de evaluare a stării tehnice a transportorului, care a intrat deja în lucrări de întreținere, în vederea repunerii în stare de operativitate”.

„La nivelul Statului Major al Forțelor Terestre a fost constituită o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui eveniment de instruire. De asemenea, în urma formulării concluziilor comisiei de cercetare, vor fi analizate, pe baza datelor colectate, nevoile de ajustare a procedurilor de operare în situații similare, pentru limitarea pe viitor, la maximum posibil, a riscurilor presupuse de executarea în situații reale a procedurilor de forțare a cursurilor de apă”, mai transmite MApN.

Cât au costat transportoarele

Armata română a achiziționat, în tranșe începând din 2007, 31 de transportoare blindate Piranha IIIC cu turelă cu mitralieră 12,7 mm pentru suma de 47 milioane de euro. Ulterior, în 2017, MApN a mai cumpărat 12 „derivate pe șasiu TBT 8×8 PIRANHA III C” pentru alte circa 42 de milioane de euro.

Toate transportoarele Piranha 3C sunt în dotarea Brigăzii Multinaționale NATO de la Craiova, condusă de România.

Piranha 3C este un transportor blindat și amfibiu, care poate transporta până la opt militari și cântărește circa 16 tone. Nivelul de protecție STANAG 4569 este de 3/3a/3b.

Cele 12 de vehicule derivate sunt puncte mobile de comandă, mortiere, tractoare de evacuare-reparații, vehicule de evacuare medicală, vehicule de cercetare CBRN.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

S-a modificat calendarul înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2023-2024

mar iun. 6 , 2023
Astăzi, 6 iunie 2023, a fost trimisă către inspectoratele școlare județene/al municipiului București nota Ministerului Educației nr. 1382/DGIP/2023 privind modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2023-2024.  Activitățile specifice primei etape de înscriere se vor finaliza pe data de 12 iunie 2023.  Până la această dată vor avea […]

V-ar putea interesa și: