Viceprimarul Florin Cocargeanu, vinovat de crimă de lezmajestate? De ce i-a retras primarul Chițac atribuțiile și de ce asta ajută USR

Florin Cocargeanu vs Vergil Chițac

Era anul 103 înainte de Hristos. Republica Romană a inventat un tribunal permanent, quaestio de maiestate, care avea un singur rol: acela de a judeca pe magistrații suspectați de a aduce atingere drepturilor poporului roman. Republica devine imperiu, iar tribunalul s-a transformat într-unul care ancheta orice ofensă adusă împăratului, considerat personificarea maiestății poporului roman. În Evul Mediu, protecția s-a a fost extinsă și asupra prinților electori.

Regii Franței s-au intitulat și ei „Majestatea Sa”, iar în anul 1629, Codul Michau a inclus printre ofensele aduse regelui „redactarea, publicarea și difuzarea de pamflete defăimătoare privind chestiuni politice”.

Avem azi în limba română expresia „crimă de lezmajestate”, care vine din franceză și care înseamnă ofensă adusă suveranului sau celor mai înalți reprezentanți ai statului.

Viecprimarul Constanței, Florin Cocargeanu, a comis o crimă de lezmajestate, iar primarul Vergil Chițac i-a retras atribuțiile.

„Nu pot fi indiferent față de discursul public ireverențios pe care viceprimarul USR îl are în ultimul timp la adresa mea. Este adevărat că ceea ce spune și ce face viceprimarul USR îl caracterizează în primul rând pe el și pe nimeni altcineva; însă administrația publică are nevoie, în afară de dăruire și competență, de etică și exemplu personal.”, a scris primarul pe pagina de Facebook a Primăriei,

Ireverențios înseamnă „care dovedește lipsă de respect”.

Nu a dovedit respect față de primar, i-au fost înlăturate atribuțiile, deși între PNL și USR există un protocol.

Retragerea s-a făcut printr-o postare pe Facebook. Domnul Cocargeanu era în timpul unei conferințe de presă a partidului. A aflat atunci, odată cu colegii săi.

Ne-a spus că nu a existat nicio discuție prealabilă pe această temă cu primarul.

Motivul principal invocat de domnul Chițac este altul: faptul că Florin Cocargeanu nu a votat pentru ca municipiul să se împrumute pe 13 ani cu valoare a 900 de lei pentru fiecare constănțean. Asta deși același primar le-a atras atenția consilierilor că votul lor este unul care trebuie să exprime dacă un proiect este oportun sau nu. Detalii aici: Primarul Vergil Chițac împrumută o sumă imensă pe care o vor plăti și copiii noștri

„Viceprimarul USR a votat în Consiliul Local Constanța împotriva proiectului prin care dorim să contractăm un împrumut pentru finanțarea cheltuielilor ce ni se cuvin.

Acest împrumut ne ajută să finalizăm un set de investiții în infrastructura din oraș, aflate în diferite stadii de implementare. Valoarea acestor proiecte este de aproximativ 2,1 miliarde de lei, din care 1,85 miliarde de lei reprezintă finanțare europeană, iar 250 milioane de lei sunt cheltuieli neeligibile, care, așa cum spuneam, sunt în sarcina noastră.

După votul și comportamentul domnului viceprimar, înțeleg că nu-și dorește să finalizăm aceste proiecte pentru care atât noi, cei din aparatul administrativ, cât și constănțenii ne-am zbătut foarte mult. Condamn această atitudine, cu atât mai mult cu cât anterior viceprimarul din partea USR, și-a declarat acceptul pentru contractarea de împrumuturi pentru dezvoltarea orașului.

Un număr de 6 proiecte de pe această listă vizează renovarea integrală a unor unități școlare, iar structura care se ocupă cu administrarea tuturor unităților de învățământ este chiar în subordinea viceprimarului USR. Or, din această perspectivă, atitudinea domniei sale este cel puțin suspectă.”, a spus primarul.

Din păcate, același primar a uitat să ne prezinte nouă, constănțenilor, cei care vom plăti împrumutul (dumnealui locuiește în Eforie, deci nu plătește) de ce este necesar.

„Țin să reamintesc că proiectele pe care le derulăm la Primărie nu sunt ale unor persoane fizice, pe care le simpatizăm sau nu, ci sunt ale tuturor constănțenilor, a peste 300.000 de locuitori ai orașului nostru. Așadar, toată această scenetă lovește fix în punctul pe care domnul viceprimar ar trebui să-l apere cu cea mai mare convingere.

Pentru toate acestea, am decis să retrag viceprimarului USR atribuțiile de coordonare a structurilor din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, așa cum au fost ele precizate în Decizia nr. 4352 din 26.07.2021.”, a mai spus primarul.

O măsură care ajută USR

Fără să vrea, Vergil Chițac ajută USR. Acum, useriștii nu mai au presiunea de a respecta programul de guvernare locală, pe care l-au semnat împreună cu PNL. Nici nu puteam îndeplini mare lucru din el, pentru că pâinea și cuțitul sunt la primar. Întrebați la finalul celor 4 ani ce vor face, USR-iștii vor spune că au început unele proiecte, dar că primarul le-a pus piedici. Și de astăzi nu mai putem spune că nu au dreptate.

Cel mai mare bine pe care li-l face însă primarul este validare. Prin retragerea atribuțiilor, Vergil Chițac și partidul său, PNL, validează practic USR ca principal partid de opoziție. Nu PSD, cu care se înțeleg foarte bine, pentru al căror lideri PNL votează fără crâcnire proiecte, ci, iată USR, cu care ar fi trebuit să fie în coaliție.

Chițac a greșit din punct de vedere politic pentru că până acum ar fi putut să dea vina pe ei pentru eventuale eșecuri. Acum este „all in”, cum spun jucătorii de poker. A mizat totul pe mâna sa, sprijinită de cei de la PSD, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori până acum.

Stelian Ion redevine favorit în cursa pentru Primăria Constanța

Decizia lui Vergil Chițac i-a dat muniție și vizibilitate și lui Stelian Ion, care redevine unul din favoriții pentru lupta de primar.

„Este absolut de netolerat și inimaginabil ce se întâmplă, pentru că, iată, Constanța este trădată de fostul amiral Vergil Chițac, într-un mod absolut lipsit de onoare.”, a declarat acesta, spunând vă nu poți spera mult de la „un om lipsit de onoare, care a trădat rând pe rând, o dată echipa din PNL, de fostul președinte al lor, care l-a ajutat să devină primar.”

„Vergil Chițac lasă Constanța la cheremul PSD-ului și a combinațiilor sulfuroase pe care le-au făcut împreună atât amar de vreme.”, a mai spus liderul USR.

Declarațiile pe larg au fost surprinse în direct de Constanța 100%.

Florin Cocargeanu a subliniat că i se retrag atribuțiile de viceprimar pentru presupuse fapte de consilier municipal. Acesta a mai spus că se va duce la muncă luni.

USR a afirmat că nu se retrage din Consiliul Municipal, pentru că partidul a fost votat de constănțeni și aceștia nu trebuie să le trădeze încrederea.

Chițac, criticat pe pagina primăriei

Postarea lui Vergil Chițac a atras o mulțime de critici din partea constănțenilor, chiar pe pagina primăriei.

Redăm mai joc câteva din ele:

Se apropie alegerile, nu vă face cu ochiul o vacanță la Eforie pe perioadă nedeterminată?

Nu faceți nimic bun in orașul ăsta, treabă de mântuială numai Doreii peste tot

Or fi făcut majoritate acum tovarășii.

Nu era mai bine daca va retrageati dvs. direct? Eu zic ca toata lumea ar fi fost mult mai fericita! 😉

Salutăm decizia domnului viceprimar și condamnăm deplin modul în care au fost administrate fondurile europene captate încă de la începutul mandatului al actualei administrații, ce-i drept, dânsul a aplecat șiret puțin privirea la gândurile locuitorilor care au fost nemulțumiți de faptul că în loc să se acceseze alte fonduri nerambursabile, administrația a preferat să meargă la cea mai ușoară variantă, adică îndatorarea orașului, respectiv tot a cetățenilor aceștia la care vă gândiți cu atâta ardoare dumneavoastră domnule primar.

Mentionez ca ai tai constanteni nu s-au zbatut pentru proiectele tale, ci se zbat acum dupa inceperea lor, din cauza incompetentei de care dati dovada toti din primarie. Constantenii se zbat sa ajunga la locurile de munca prin aglomeratie, praf, trafic infernal, strazi neasfaltatate si asa mai departe. Constantenii abia asteapta sa elberezi fotoliul de primar si sa te intorci in Eforie, de unde nu trebuia sa pleci in primul rand. Asa ca renunta la a te plange pe platformele de socializare si termina haosul inceput. Ca sa aibe mai putina treaba cel ce iti va lua locul

Dacă organizați efectuarea lucrărilor din oraș nu se ajungea la depășirea termenelor și majorarea prețului de execuție.

Constanța este plină de gropi (șantiere) unde nu lucrează nimeni. De ce ?

Hai că vă dau eu o idee. Ați găsit neconforme, vechile plăcuțe de la locurile de parcare, care au fost achiziționate cu 250-300 de lei. Trimiteți echipe care le fură efectiv, pentru că ele sunt plătite de către cei care au închiriat locul de parcare. Acum, suntem nevoiți să achiziționăm o bucată de tablă cu prețuri între 150-225 lei. Costurile de fabricație ale acestei plăcuțe, nu depășesc 30 de lei. Pusă direct pe asfalt, in maxim 2 ani, se degradează și se șterge vopseaua. Automat ești nevoit să-ți cumperi alta. Și să revenim la cele pe care le furați. La un calcul scurt, 10000 de suporturi ori 2 kg, ori 1 leu/kg sunt 20000 de lei. Tare sunt curios unde ajung acești bani.

Pagina Primariei nu trebuie folosita in numele nimanui. Postati de pe contul dumneavoastra despre USR si altii, chiar daca aveti dreptate.

„Daca tăceai filozof ramaneai” cred ca i se potrivește foarte bine primarului nostru. Mai bine își făcea el frumușel bagajul și pleca de unde a venit. Drum bun-cale batuta,nu cred va plânge nimeni de dorul lui

Arătați un proiect realizat cap-coadă dat în folosință fără alte reparații?și după aia vorbim.

USR- Sunteti de dreapta, de stanga, sau „de pe margine” doar sa carcorati si va alaturati asteptand alegerile, celor ce castiga?” Curat murdar” jucat!

Etica si exemplu personal. Le gasim la primar? Hm.

Nu le-ați prins în buget de la bun început?

Așa se întâmplă când se apropie alegerile, unii sapă gropi iar alții nu vor să fie astupate

Oare citește comentariile și „urări de bine „?

Ok …și cine plătește datoriile orașului ? Cetățenii !!!! Mulțumirile se cuvin lui Ludovic Orban dl.Virgil Chitac, el va făcut pomana cu USR PLUS…


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată! A început proiectul „Infrastructură pentru transportul verde – ITS la nivelul Orașului Eforie”

vin mart. 10 , 2023
Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă […]

V-ar putea interesa și: