Zece lucruri pe care trebuie să le știi atunci când cumperi pește de Florii

În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiției, crește considerabil consumul de pește și preparate din pește, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) atrage atenția asupra potențialelor pericole care pot fi întâlnite, la achiziționarea acestor produse, deosebit de perisabile și le recomandă să țină cont de câteva sfaturi, respectiv:

  1. să acorde o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a își forma o primă apreciere asupra gradului de prospețime a acestuia;
  2. să nu achiziționeze produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, cu aspect de vechi;
  3. să refuze să cumpere pește și produse din pește pentru care au îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare;
  4. să urmărească modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și să nu cumpere produse preambalate neetichetate;
  5. să refuze să cumpere pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită;
  6. la cumpărarea peștelui și produselor din peste, să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului
  7. să țină cont de faptul că podusele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective
  8. să țină cont că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate
  9. să nu achiziționeze produsele la care constată existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj și să acorde o atenție deosebită când cumpără produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului
  10. să nu achiziționeze produse la care constată că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigură salubritatea produsului.

„Este extrem de important ca toți consumatorii să țină cont de aceste recomandări, pentru a evita situații neplăcute care ar putea să pună în pericol sănătatea sau chiar viața acestora.”, a declarat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

ANPC avertizează consumatorii că, în anii anteriori, echipele de comisari, în urmă acțiunilor de control, au găsit la comercializare produse neconforme, precum:

  • chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață al cărui mușchi prezenta o consistență flască, burtă moale, umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe;
  • crap proaspăt care prezența semne vizibile de alterare (ochii retractați în orbite și burtă moale), produsul era expus la comercializare în afară datei limită de consum;
  • scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific;
  • macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;
  • conserve de „sardine în ulei natural” care aveau declarată, pe etichetă, o cantitate netă de 200 g și un conținut de pește de 120 g, adică 60%, față de minim 70% prevăzut;
  • conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declarațiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”), care în realitate aveau un conținut de apă în jur de 22%, față de maximum 8% admis;
  • file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare, o proporție de glazură de peste 28%;
  • cod congelat, proveniență Spania, pe a cărui eticheta se declara glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură;
  • produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și fără înscrierea datei durabilității minimale pe etichetă;
  • utilizarea de denumiri improprii/ ențiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre; baby hering proveniență Polonia, comercializat sub denumirea de oblet).

O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezența modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a mușchiului, pește și produse din pește depozitate în afară spațiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat și neautorizat, pește sărat (sprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Dosar penal pentru un bărbat care avea acasă șase arme de vânătoare

joi apr. 25 , 2024
La data de 24 aprilie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu au desfășurat o acțiune pentru verificarea legalității deținerii unor categorii de arme. Cu această ocazie, a fost identificat un bărbat, de 64 de ani, care deținea șase arme de vânătoare, două țevi de rezervă […]

V-ar putea interesa și: