Ciolacu anunță că România va intra în Schengen, dar deocamdată numai cu spațiul aerian

România ar putea intra în Schengen doar pentru transportul aerian, dar cu anumite condiţii. Anunţul a fost făcut aseară de premierul României, Marcel Ciolacu. 

„România merită în Schengen”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.  

Premierul a anunţat că Austria ar fi de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru ţara noastră, ceea ce însemnă că, în curând am putea scăpa de cozile interminabile atunci când vrem să călătorim în interiorul Uniunii Europene. 

Oferta a fost făcută de ministrul de Interne austriac atât României, cât şi Bulgariei, însă condiţia este ca ţara noastră să accepte solicitanţi de azil din Austria, în special afgani şi sirieni. În perioada următoare, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, se va întâlni pentru negocieri cu omologul său.  

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, este mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu pe reţeaua de socializare.

Presa austriacă scrie că autoritățile de la Viena au făcut o ofertă „interesantă” României și Bulgariei: „Air Schengen”, ceea ce ar însemna că pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor atunci când zboară în interiorul UE. „Ministrul de interne Gerhard Karner dă dovadă de luni de zile de duritate în ceea ce privește aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen. Acum, însă, el a făcut o ofertă interesantă”, scrie krone.at

Acesta a propus României și Bulgariei „Air-Schengen”, astfel încât pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor atunci când zboară în interiorul UE. Negocierile urmează să aibă loc marți în Slovenia, susțin ziariștii austrieci.

În schimb, Viena ar cere creșterea operațiunilor Frontex în Bulgaria, sporirea controalelor la frontiere și primirea solicitanților de azil din Austria, în special afgani și sirieni.

COMPLETARE. Decizia, așteptată până la finalul anului

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că o decizie privind aderarea României la Schengen poate fi aşteptată la Consiliul extraordinar JAI care va avea loc la finalul anului. „Până la posibila decizie în ceea ce priveşte Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena (…) Există o dinamică cu un ton mai pozitiv, dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenţei şi al negocierilor”, adaugă el.

„Salutăm declaraţiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziţiei partenerilor austrieci. Ceea ce a făcut ministrul Karner a fost o declaraţie publică încurajatoare în care a pus şi unele condiţii care se vor discuta şi analiza în perioada următoare. Decizia o aşteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de preşedinţia spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluţii constructive într-o optică europeană”, a transmis, duminică, într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

PMP, supărat că un politician condamnat pentru corupție, pe care l-a primit după ce a fost în PNL, cochetează cu PNL

Dum dec. 10 , 2023
Consiliul Executiv Județean al PMP Constanța a decis, în cadrul ședinței din 9 decembrie 2023, excluderea lui Adrian Viorel Stan, Laurențiu Papu și Ablez Gihan din partid, hotărârea fiind adoptată cu unanimitate de voturi. Propunerea de excludere a fost înaintată de președintele Claudiu-Iorga Palaz, ca urmare a informațiilor apărute în […]

V-ar putea interesa și: