Romeptrol Rafinare a pierdut, în medie, 916 dolari în fiecare oră din trimestrul 1

Rompetrol-Rafinare-Petromidia

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primul trimestru din 2022, creșterea a cifrei de afaceri, dar și o pierdere semnificativă.

Asrtfel, cifra de afaceri brută a fost de 1,17 miliarde de dolari, în creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea a fost determinată de cotațiile la produsele petroliere mai mari decât cele din primele trei luni ale anului 2021.

Cu toate acestea, indicatorii financiari, precum profitul operațional (EBITDA) și rezultatul net, au fost puternic impactați, ca urmare a mediului global de piață nefavorabil. Astfel, compania a consemnat un EBITDA negativ de 86,6 milioane de dolari, respectiv un rezultat net negativ de 132 de milioane de dolari.

Ca o consecință a contextului geopolitic actual, prețul țițeiului Brent s-a ridicat la niveluri atinse doar în 2008, iar media cotației pentru perioada ianuarie – martie 2022 a fost de 102,2 USD/bbl, cu 67% mai mare decât cea din T1 2021. Nivelul maxim a ajuns pe data de 8 martie, atunci când cotațiile Dated Brent au atins 137,6 USD/bbl. De asemenea, Rompetrol Rafinare a resimțit impactul creșterii prețurilor la utilități, în special cele pentru gaze naturale și energie electrică.

„În ciuda condițiilor de piață actuale, cu disfuncționalități în aprovizionarea cu materie primă la nivel regional, efectul condițiilor meteo nefavorabile din Marea Neagră, cât și oprirea tehnologică a rafinăriei Petromidia, Rompetrol Rafinare și-a onorat, în primul trimestru al anului, obligațiile contractuale încheiate anterior și a continuat, fără perturbări, livrările de produse petroliere, din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International.”, spun reprezentanții companiei.

Din producția realizată în T1 2022, aproximativ 65% a fost destinată pieței domestice, în creștere față de nivelul de anul trecut. Restul totalului de produse petroliere a fost exportat pe piețele regionale, acolo unde compania, prin eforturile depuse în segmentul operațional, a susținut subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de produse petroliere din Republica Moldova și Georgia, dar și cu o prezență semnificativă pe piața din Bulgaria.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare, în perioada ianuarie – martie 2022, s-a ridicat la 274 de milioane de dolari, în creștere cu 12% comparativ cu perioada ianuarie – martie 2021.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind aproape 350 de milioane de dolari în trimestrul 1 al lui 2022.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect), și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%). KMG International este deținută de NC KazMunayGas JSC, compania națională din Kazahastan.

V-ar putea interesa și:

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Circulația pe A2, întreruptă încă trei nopți. Video de la lucrări

Tue May 17 , 2022
Circulația rutieră a fost închisă pe Autostrada Soarelui (A2) pe ambele sensuri, ieri, între orele 22:00 şi 5:00, pentru lucrări la unul dintre pasaje, a anunțat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNAIR). Lucrările vor continua și în următoarele trei nopți (17 – 20 mai), după același […]