Un haos de peste un miliard de lei de care Constanța nu avea nevoie

Credeați că trei ani de zile de șantier sunt de ajuns? Că haosul din trafic se va termina curând? Nici pe departe. Mai avem mult de suportat.

Primăria Constanța schimbă în patru etape conductele care transportă agentul termic. A patra nici măcar nu a început.

Lucrările au loc deși actualul primar, Vergil Chițac, afirma în campania electorală, citând specialiști, că cea mai proastă soluție care poate fi luată este tocmai schimbarea conductelor și construirea unui nou CET. Ne prezenta atunci o variantă mult mai ieftină și care ar fi produs infinit mai puțin deranj: construirea de minicentrale de cvartal sau de cartier sau chiar de bloc. Ele există și acum în Constanța. Blocurile construite pentru tineri de pe strada Baba Novac, de pildă, sunt alimentate de centrale de bloc, operate de actuala Termoficare Constanta SRL. Sunt pe gaz, au costuri mici, dar oamenii plătesc mai mult, pentru că prețul se calculează pentru tot sistemul, nu separat.

Detalii aici: Vergil Chițac a șters articolul în care spunea că nu un CET nou e soluția. Acum propune unul nou. Investiția este imensă

Etapa a patra nici măcar nu a început

Primăria spune că prima etapă, care vizează reabilitarea și modernizarea a 21,6 de km tronsoane de rețea termică din magistrala I și breteaua de legătură între cele două magistrale, a fost finalizată și este în curs de recepționare.  

Etapa II este în lucru și vizează înlocuirea a 12,716 km traseu de rețea termică primară, 25,432 km de conducte din magistrala II, conducte vechi/uzate cu izolația termică deteriorată.

„Pentru această etapă au fost deschise mai multe șantiere în care se va lucra la foc continuu în perioada următoare. Firma contractată pentru realizarea lucrărilor va profita de faptul că urmează perioada de revizie a CET și nu va mai fi nevoie să amplaseze conducte pentru asigurarea provizoratului, timp în care va schimba cât mai multe tronsoane de conducte. Amintim că pentru pregătirea sistemului de termoficare pentru sezonul rece, se impune executarea unor lucrări de întreținere și reparații a instalațiilor de producere a energiei termice din CET Palas. În acest sens, în perioada 22.08.2023 – 06.09.2023 se va opri producerea energiei termice și furnizarea apei calde de consum către toți consumatorii racordați la Sistemul de Alimentare  Centralizată cu Energie Termică.”, spune primăria.

Etapa III vizează zona centrală a orașului, unde se lucrează cu prioritate pe arterele rutiere în care proiectul de înlocuire a conductelor se suprapune cu cel de „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”. Această etapă presupune reabilitarea 4,03 km traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de rețea termică primară și 3,025 km traseu de conducte secundare aferente unui număr de 11 puncte termice, precum și reabilitarea de vane, cămine, înlocuirea ansamblelor de contorizare a agentului termic primar și secundar, precum și montarea unei bucle de echilibrare hidraulică.  

Etapa a IV-a are ca obiectiv general reabilitarea unor rețele/ramuri termice secundare, aferente a 12 puncte termice în lungime de aproximativ 23 km. Pentru această etapă, Primăria Constanța a lansat procedura de proiectare și execuție a lucrărilor, iar termenul de deschidere a ofertelor este 18 septembrie.

Recomandare: Termoficare Constanța SRL, o gaură neagră: cheltuieli de trei ori mai mari decât veniturile

CET nou pe gaz

Totodată, pe lângă reabilitarea și modernizarea rețelei de transport și distribuție a agentului termic, autoritatea locală derulează achiziția pentru proiectarea și execuția noului CET. Termenul de deschidere a ofertelor este 26 septembrie, dată la care vom afla câți ofertanți s-au înscris. Proiectul, „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”, depus în cadrul PNRR, vizează reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficiență pe gaz, flexibilă va fi, conform proiectului, de 97 MW.  

Recomandare: Numărul constănțenilor abonați la sistemul centralizat de încălzire a scăzut de la aproape 90.000 la puțin peste 30.000

Cheltuieli imense

Noul CET din Constanța presupune o investiție de 742.921.672 de lei. 520.025.710 lei ar trebui să provină din fonduri europene, restul de 222.895.962 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile și trebuie suportate de către Primăria Constanța, deci de constănțeni și de firmele din oraș, prin taxele și impozitele plătite, sau prin alocații de la bugetul de stat, credite bancare sau contractate de stat, alte surse legal constituite.

La această sumă se adaugă cea pentru schimbarea conductelor. În total, 283 de milioane de lei, din care 45,2 milioane reprezintă fonduri nerambursabile.

Total cheltuieli pentru un nou CET și conducte: 1,02 miliarde lei, la care se adaugă costuri suplimentare. Primăria s-a împrumutat deja cu peste 200 de milioane de lei pentru a putea susține investiții pe care le are în derulare. Potrivit calculelor din București, soluția microcentralelor nu ar costa mai mult de 444 milioane lei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

12 comentarii la “Un haos de peste un miliard de lei de care Constanța nu avea nevoie

  1. Dar lichelele aveau nevoie de bani care sa creasca ca mobilitate prin anumite buzunare ale gastilor bine organizate !

  2. ce se schimba tot, CETul devine nerentabil, asa ca banii se duc pe apa sambetei!
    Mafia italiana, sa vina in Romania la scolarizare!

  3. Urmăriți lucrările de asfaltare pe care la fac maimuțoii ăștia , va cruciți in afara faptului că smoala este de 99 la sută nu mai pun bordurile la loc ( str Ardealului ) totul e pe gustul primarului, nimeni nu i verifica, banii curg ……

  4. Cam ce studii de specialitate are autorul articolului?Pe românește,că om care lucrează în sistem,este cam b..u! Cunoaște prețul gigacaloriei la o centrală de cvartal?Cea mai ieftină energie este cea în sistem centralizat!

  5. E ușor a scrie versuri cînd nu faci decât să arunci cu venin! Autorul articolului nu vede cu ochi buni dezvoltarea acestui oraș lăsat prea mult timp in amorțire!

  6. Lucrările de abilitare se efectuează în clusiv cu bani europeni de care dai socoteală și pe care îi folosești respectind termeni de execuție,drept care au fost nevoiți să deschidă așa de multe șantiere in paraler.

  7. Un primar dispus să facă în Constanța atît de multe reparații pentru buna funcționare și înfrumusețare nu o să mai vedeți vreodată.,ar trebui lăudat nu criticat pentru orice realizare.

    1. E proiectul lui Decebal Fagadau. Proiect despre care chiar Chitac spunea in campanie ca nu e bun. Apoi si-a sters articolul de pe site fără nicio explicație.

  8. Așa,nu publicați nimic din ce comentarii fac,va stric poza colorată numai în negru! Să vă fie rusine!

  9. Identic la Mangalia:piticul pervers as face de cap știind ca are spate și al vor apară tonyi cei ce le-a dat mana libera l furat cât a fost la Garda financiara plus mafia ce-l inconjoara: as permite sa-i de-a iubitei de la spital 46500 lei salariu , Alooo avem justiție oare în tara asta, sau fiecare are voie sa facă ce vrea???

  10. Cine si-a permis sa mazgaleasca statuia lui Ovidiu? Numai , asa, sa facem pe smecherii si pe originalii? Probabil ca Teatrul a dat destui bani pe porcaria asta de reclama care, profaneaza un monument istoric.
    Avem si noi la Constanta o statuie mai de Doamne ajuta si apar niste neispraviti care au idei in cap. Aveam impresia ca Teatrul de Stat este mobilat cu intelectuali si nu cu simpatizanti ai celor care varuiesc poluind peretii, avind impresia ca fac arta.La Primaria Constanta nu exista o Comisie a culturii care sa ia atitudine imopotriva acelui afis monstruos ca impieteaza asupra memoriei lui Ovidiu. E posibil ca cei care au conceput acel afis sa nu stie cine a fost Ovidiu si ca nu poti sa-ti bati joc de el crezind ca esti original. Sint curioasa citi bani s-au dat pentru aceasta mizerie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Au revenit atacurile cu linkuri malițioase pe Facebook. Atenția la mesaje de tipul„tu ești în video”

vin aug. 18 , 2023
Au revenit atacurile cu linkuri malițioase pe Facebook, avertizează, vineri, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Trebuie să fiți atenți la mesaje de tipul „tu ești în video” sau „seamănă cu tine. Cu ajutorul unor conturi deja compromise, hackerii transmit prin intermediul Facebook mesaje cu textul „seamănă cu tine”, „apari […]
primaria constanta facebook

V-ar putea interesa și: