Dr. Florian Stoian: Există o legătură între modul în care arată orașul și sănătatea noastră

dr. florian stoian
Dr. Florian Stoian

Moștenirea genetică, alimentație, lipsa de mișcare și stresul de zi cu zi sunt principalele motive pentru care pentru care inima are de suferit.

Există însă și o legătură între modul în care arată orașul și sănătatea noastră, spune doctorul Florian Stoian, medic primar medicina internă, specialist cardiologie, director medical al Spitalului Medstar.

Întrebat care sunt cauzele principale ale problemelor cardiace, în emisiunea „Realitatea locală”, la Dobrogea TV, aceasta a răspuns:

„Moștenirea genetică are o mare importanță, adică dislipidemia, în principal, depunerea de colesterol pe pereții vaselor de sânge. Pe lângă aceasta, agresiunea aceasta alimentară, mâncarea proastă, lipsa de mișcare, fumatul și stresul contribuie din plin la declanșarea evenimentelor în sfera cardiacă și neurologică.

Tot timpul, în lupta aceasta spre a fi mai bun, spre a ajunge în vârf, spre a câștiga mai bine, spre a-ți fi mai bine, oamenii ajung să fie epuizați, nu se mai odihnesc suficient. Uitați-vă la câte este supus creierul nostru în fiecare zi, la cât este de agresat. Lucrăm în medii cu ecrane, toată ziua stăm pe telefoane, seara venim la televizor. Timp liber avem puțin, iar în Constanța nici nu prea ai unde să îl petreci. Adăugați supărările de zi cu zi, neîmplinirile.

Constat oricum, pe zi ce trece că în jurul nostru sunt destul de mulți oameni afectați din punct de vede emoțional, de la sindroame depresive până la anxietăți, atacuri de panică”, a spus dr. Florian Stoian.

Specialistul în cardiologie spune că mulți dintre cei descriși mai sus ajung la cardiolog, pentru că cel mai repede, când ai două înțepături scurte, cum spun mulți pacienți, sau când îți percepi propriile bătăi cardiace, te sperii și cardiologul este primul medic pe care îl vizitezi. De cele mai multe ori, din fericire, nu este nimic grav. Cordul are circa 100.000 de bătăi pe zi, două sau trei anormale nu reprezintă, de obicei, o problemă.

Pe lângă cele descrise mai sus, contează și ce se întâmplă în familie.

„Contează și climatul familial. Ajung să discut cu pacienții mei unele lucruri foarte intime, sufletește vorbind. În continuare se perpetuează, din vremuri demult apuse, stăpânirea bărbatului în casă, certuri, scandaluri, partea materială, plâns, suferință și altele. Toate acestea se repercutează asupra oamenilor, De aici apar multe episoade palpitații, anxietate, secreție de hormoni de stres, creșteri pasagere ale valorilor tensionale, mai prinzi niște vase mici prin creier care pleznesc și atacurile ischemice sunt gata.”, a mai spus dr. Florian Stoian.

Există însă o legătură între sănătatea nostră și modul în care arată orașul, este de părere medicul specialist:

„Nu avem flori în oraș, nu avem gazon. Și din acest motiv oamenii sunt triști.”

Din păcate, vârsta de la care pacienții au probleme cardiace este din ce în ce mai joasă.

Din fericire, durata de supra viețuire este în creștere, datorită mijloacelor de investigație rapidă și de tratament a bolilor cardiace. Nu în toate cazurile, însă. La exemple pozitive intră pacienții cu artere coronare înfundate. În insuficiența cardiacă însă, în ciuda unor investiții foarte mari în medicamente, supraviețuirea nu a crescut spectaculos.

Revenind la oraș, l-am întrebat pe doctorul Florian Stoian ce ar schimba, dacă ar putea.

„Dacă aș putea sa schimb în orașul meu ceva, aș vrea să-i întreb pe cei care se duc la serviciu la primărie și care trec pe lângă fostul teatru Fantasio, dacă i-a deranjat vreuna dintre cele patru canalizări cu mari diferențe între gura de canal și asfalt. Același lucru pentru strada Baba Novac, și acolo îți rupi mașina în două”.

Curățenia lasă multe de dorit, dar, spune doctorul, de multe ori și noi, oamenii, contribuim din plin la acest lucru. Probabil că am văzut cu toții pe cineva aruncând coji de semințe pe stradă.

„A postat cineva o imagine teribilă, cineva juca albă neagră pe faleza Cazinoului, lângă statuia lui Eminescu. O impietate mai mare ca aceasta nu cred că poate exista.”, remarcă dr. Florian Stoian.

Există și exemple pozitive. Deunăzi, o fetiță își plimba câinele pe stradă. Când câinele a făcut mizerie, fetița căutat un șervețel, să strângă. La exemple pozitive se înscriu și acțiunile Poliției Locale, remarcate și de doctorul Stoian.

Soluția, însă, este ca noi înșine să face ceva pentru oraș, pentru alții și, în final, pentru noi.

„Actualul primar face parte din generație noastră. Am fost colegi de liceu 4 ani, la Colegiul Mircea cel Bătrân. Pretențiile noastre, ale generației noaste, au fost și sunt foarte mari. Am așteptat multe lucruri: parcuri pentru copii, străzi mai bune, dispariția cerșetorilor – au început să îi adune, am văzut.

Noi putem schimba lucruri. Prin propriul tău exemplu poți schimba niște lucruri. Într-o locație am pus obloane la ferestră, am strâns gunoiul, am plantat niște flori, am pus un gard și am așteptat reacția, care a venit. Oamenii au spus se poate, să ne adunăm, să facem ceva.

Exemplul acesta, pe care îl dai tu însuți te poate duce spre trezirea conștiinței, dincolo de a scrie pe Facebook. A scrie pe Facebook reprezintă trăirea ta emoțională de moment. Cum spunea Charlie Chaplin, contează conștiința ta.Dacă tu noaptea te-ai culcat în patul tău și ai fost mulțumit măcar 80% din ce ai făcut, dacă în ziua respectivă tu ai făcut un bine fără să stai să aștepti mulțumiri de la cineva, ci doar pentru ca ai simți acest lucru ca făcând parte din ființa, atunci în ziua aceea tu ai fost un om fericit și ai făcut pe cineva fericit.Asta lipsește Constanței,dar și faptul că autoritățile nu explică pas cu pas de ce nu s-au făcut anumite lucruri. Poate că nu au un serviciu bun de comunicare. De ce nu se renovează clădirile vechi?Centrul vechi e ca o rană sângerândă în trupul unui oraș în care a locuit Ovidiu, scăldat de mare, un oraș în care lumea vine cu atât de mare dragoste și, când vine, are o reticență”, a conchis dr. Florian Stoian.

Înregistrarea integrală a emisiunii de la Dobrogea TV o puteți urmări mai jos:

Cristian Hagi


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un copil din Constanța A MURIT din cauza RUJEOLEI

vin mai 18 , 2018
Un copil din județul Constanța a murit din cauza rujeolei. Avea numai trei luni. Tot în Constanța, și tot din cauza rujeolei, a murit și un adult. Numărul deceselor confirmate din acestă cauză a ajuns, la nivel național, la 54. „Cel de-al 53-lea deces datorat rujeolei, confirmat serologic, a fost […]
rujeola

V-ar putea interesa și: