Faleza Cazinoului, plină ochi de Ziua Marinei

Ziua Marinei se desfășoară fără spectatori, pentru al doilea an la rând, din cauza coronavirusului.

Asta nu a împiedicat însă mii de oameni să vină pe faleza Cazinoului, pentru a urmări parada navelor și celelalte momente pregătite de Forțele Navale Române.

La eveniment participă și preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu şi vicepremierul Dan Barna.

Ziua Marinei Române este sărbătorită din anul 1902, ajungând la cea de-a 119-a ediţie.

Ceremonia a început cu întâmpinarea oficialilor şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forţele Navale Române, militari din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii. La ora 10.00, au fost ridicate pavilionul, geacul şi marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care vor fi trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie “Tomis”, Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti”.

De asemenea, a fost ordinul comun al miniştrilor apărării naţionale, transporturilor şi administraţiei şi internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” şi Direcţiei Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu”.

La finalul ceremoniei, în jurul orei 11.00, portul militar va fi survolat de o formaţie de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forţelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 şi F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aeronave “Typhoon” britanice şi un avion de cercetare P-8 american.

Publicul aflat pe faleza Cazinoului constănţean şi pe plajele din nordul litoralului va putea urmări, în intervalul orar 11.00-13.00, defilarea navelor de la Constanţa la Midia. Formaţia navală va fi condusă de fregata “Mărăşeşti” (F-111) şi va fi alcătuită din puitorul de mine şi plase “Viceamiral Constantin Bălcescu” (PM-274), corveta “Contraamiral Horia Macellariu” (Cvt-265), dragorul maritim “Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25), fregata turcească “Yavuz” (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenţie a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, iar parada navală va fi încheiată de veliere ale pasionaţilor de navigaţie tradiţională cu vele. 

Ziua Marinei Române se încheie cu retragerea cu torţe a marinarilor, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanţa.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

KIMARO, ultima seară. Legende rock urcă pe scenă

Dum aug. 15 , 2021
Primăria Constanța, în parteneriat cu Kiss FM, Magic FM și Rock FM aduce cele mai bune voci al muzicii românești la malul mării în perioada 12-15 august. De la ora 18:00, pe scena din Portul Constanța vor evolua Cargo, Paul Ciuci Compact, Trooper, Vama și Phoenix. Seara se va încheia […]

V-ar putea interesa și: