Veteranii de război, UMILIȚI de statul român. Primesc o rentă de 250 de lei pentru că au luptat pe front, în timp ce un asistat social primește 500 de lei fără să fi făcut nimic

veteranii de razboi
Viceamiralul (r) Petre Zamfir, sunt singurul veteran submarinist din România (foto: Evz.ro)

Veteranii de război sunt umiliți de statul român.

Drepturile de care beneficiază prin lege sunt tăiate, primăriile, cu puține excepții, îi ignoră.

S-a ajuns în situația în care renta pentru participarea acestora pe front este de110 lei pentru urmașe de veteran și de 250 de lei pentru un veteran, în timp ce un asistat social primește aproape 500 de lei.

Problemele au fost sintetizate, într-un strigăt al disperării, de către viceamiral (ret) Petre Zamfir – Constanta, joi 26 aprilie 2018, la Ceremonial militar şi religios dedicate Zilei Veteranilor de Razboi.

Veteranii de război nu mai sunt mulți. Erau 18.000, au mai rămas 1.474.

Constanța 100% cere autorităților statului să le acorde toate drepturile legale. Un popor care nu îi cinstește pe cei care au luptat pentru el, pentru pământul țării, nu se poate numi, de fapt, un popor, ci o mulțime de oameni fără identitate, scop comun și istorie.

Iată ce spune viceamiralul Petre Zamfir.

„Stimati invitati

Permiteti-mi ca in numele conducerii A.N.V.R. jud. Constanta, sa va multumesc pentru prezenta dumneavoastra la aceasta activitate de depunere de coroane, in memoria veteranilor de razboi care au servit PATRIA sub arme, perticipand la cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Jertfa veteranilor de razboi cazuti pe campurile de lupta pentru apararea granitelor acestei marete tari, demonstreaza dragostea poporolui roman de a-si apara pana la sacrificiu vietii glia stramoseasca. Spre regretul nostru numarul veteranilor de razboi a scazut vertiginos. De mentionat, faptul ca in anul 1994, cand a luat fiinta A.N.V.R., conform legii 44, in Dobrogea numarul veteranilor de razboi si urmasele acestora, depasea cifra de 18.000. astazi numarul acestora a ajuns in 2018 la cifra de 1560, dintre care 86 de veterani si 1474 – urmase de veteran. Fac precizarea ca din Marina militara mai suntem in viata 4 veterani de razboi (2 din C-ta) si 2 in Bucuresti) si sunt singurul veteran submarinist din Romania.

Daca din anii din urma de Ziua Veteranilor de Razboi – 29 aprilie – se organizau cu sprijinul Primariilor din Dobrogea, depuneri de coroane, intalniri cu veteranii si urmasele acestora, serbari, mese festive, acordarea de diplome, plachete si chiar premii in bani – care desi erau modice, aveau un profund caracter de recunoastinta fata de acesti batrani, care din frageda tinerete au luptat cu arma in mana pentru aprarea patriei noastre.

Astazi, insa cu profunda tristete asemenea manifestari au disparut aproape complet, cu exceptia unoar orase si comune MANGALIA, MEDGIDIA, HARSOVA, CERNAVODA SI CUMPANA.
Mai trist este faptul ca pe zi ce trece, veteranilor de razboi si urmasele acestora, li se reduc simtitor o serie de drepturi acordate conform Legii nr. 44/1944, astfel – veteranii de razboi si urmasele acestora, care locuiesc in mediu rural, au gratuit pe baza de foi de drum (auto) transport cu mijloacele auto ale transportatorilor particulari, pe baza unui protocol intre Ministerul de Finante si Asociatia Nationala a transportatorilor particulari.
De peste 3 ani transportatorii auto particulari refuza sa mai transporte veteranii de razboi si urmasele acestora pe motiv ca Ministerul de Finante (respectiv A.N.A.F.) nu le-a decontat valoarea transporturilor de ani buni. Desi s-au facut demersurile cuvenite al organele judetene si centrale, totusi aceasta situatie se mentine si astazi, veteranii si urmasele acestora, ne mai avand posibilitatea sa circule cu aceste mijloace auto, chiar si atunci cand este vorba de cazuri de forta majora.

Scutirile de taxe si impozite se diminueaza an de an, iar drepturile banesti (renta) pentru participarea acestora pe front sunt de neexplicat – 110 lei urmase de veteran si 250 de lei pentru un veteran, in timp ce un asistat social primeste aproape 500 de lei, fara ca cineva sa se gandeasca ca acestia sunt batrani, bolnavi si fara sprijin din partea organelor locale de stat.

In teritorii, primarii fac legea aplicand veteranilor si urmasele acestora, taxe si impozite, unele chiar retroactive, fara sa gandeasca ca acestia sunt bolnavi si nu au posibilitatea achitarii acestor sume.

Se sting veteranii, dar ce pacat ca nimeni nu ii mai plange, in afara celor dragi.
Societatea de astazi i-a dat uitarii, iar mai nou nu sunt lasati sa se odihneasca in pace dupa deces, lunduli-se dreptul la gratuitate pentru locurile de inhumare, obligand familiile acestora sa faca concesiuni pe termene limitate, iar in final la expirarea lor, daca nu se reinoiesc concesiunile, veteranii sau uramsele acestora vor fi deshumati, iar osemintele vor fi puse intr-un raft din osuarele din cimitir.
Asa stim noi sa ne stimam si sa ne cinstim eroii tarii.

In numele veteranilor de razboi si a urmasele acestora, eu ca presedinte al Filialei jud Constanta fac un apel calduros si de suflet, catre organele, locale, comunale, orasenesti si judetene sa acorde o mai mare atentie acestui segment de cetateni care s-au jertfit pentru apararea granitelor acestei mandre si frumoase tari – ROMANIA.

Slava veteranilor de razboi si eroilor cazuti la datorie pe altarul patriei.”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria Cluj: 45 milioane euro din fonduri europene numai pentru transport electric și mai vrea 100. Primăria Constanța: 0 lei din fonduri europene, din 2014 până acum

Dum apr. 29 , 2018
Primăria Cluj-Napoca a depus cereri de finanțare de peste 100 de milioane de euro pentru susținerea transportului electric nepoluant în oraș: 30 autobuze electrice, 50 troleibuze și 24 tramvaie. „Municipiul Cluj-Napoca are alocată prin Axa 4 din Programul Operațional Regional 2014-2020 suma de 45 milioane euro. Până acum, am depus […]
autobuz în Cluj

V-ar putea interesa și: