Primăria Constanța, mână largă cu City Mall. Vrea să plătească de două ori mai mult pentru chirie

Pe 1 aprilie 2013, Radu Mazăre muta o parte din Primăria Constanța în City Mall, centrul comercial construit de prietenul său, Elan Schwartzenberg. Tăiaseră panglica amândoi, împreună cu Răducu Mazăre, fiul fostului primar. Găsiți AICI o fotografie.

Administrațiile ulterioare nu au renunțat la contract. Ba mai mult, au început să plătească din ce în ce mai mulți bani pentru chirie.

Acum, administrația Chițac le propune consilierilor locali să majoreze din nou cheltuiala cu chiria. De data aceasta, vorbim despre o dublare a prețului.

Vom plăti 30 de euro/mp…

În ședința de joi, 28 martie, consilierii locali vor vota dacă sunt de acord cu proiectul propus de primarul Vergil Chițac privind reînnoirea contractului de închiriere a spațiului din City Mall, pentru serviciile oferite de administrația publică locală, fiind vorba Centrul de Informare Cetățeni pentru Relații cu Publicul și Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor.

Proprietarul mall-ului, Constanta Shopping City SRL, a trimis o ofertă Primăriei Constanța pentru prelungirea chiriei pentru spațiul de 400 de metri, pentru o perioadă de un an. Firma, care are ca acționar o companie din Olanda, cere 30 de euro pe metru pătrat pe lună, la care se adaugă TVA. 20 de euro/mp este chiria lunară, iar 10 euro/mp este contravaloarea cheltuielilor de întreținere.

…în loc de 14 euro

Pe 11 mai 2021 a avut loc un contract de renegociere, la care au participat viceprimarii de atunci, Florin Cocargeanu și Ionuț Rusu. Reprezentanții SC Constanța Shopping City SRL au propus o chirie de 10 euro/mp plus TVA și cheltuieli de întreținere de 5,5 euro/mp plus TVA. Primăria a propus 8 euro/mp pentru închiriere și 5,5 euro pentru întreținere, plus TVA. Cei de la City Mall nu au fost de acord. Le-au spus viceprimarilor că prețul nu a fost indexat cu inflația (deși, atenție, sumele sunt în euro, nu în lei), că în prezent prețul chiriei în mall este de 20 de euro/mp și cel pentru servicii comune de 10 euro/mp și le-au vorbit și despre faptul că salariul minim pe economie a crescut de la 1.250 de lei în 2017 la 2.300 de lei în 2021. Și le-au mai spus că au renegociat prețul cu cei de la SPIT și că s-a ajuns la o chirie de 8,5 euro pe lună. Așadar, ceruseră 10 euro, deși contractul cu SPIT, care este în subordinea Consiliului Municipal, prevede 8,5 euro. În 2017, chiria totală era de 13,5 euro/mp. Viceprimarii au acceptat toate explicațiile celor de la mall și le-au acceptat condițiile. Prin urmare, Primăria Constanța va plăti 8,5 euro/mp/lună + plus TVA și cheltuieli de întreținere de 5,5 euro/mp/lună, pentru următorii trei ani. În total 14 euro/mp. Așadar, în 2021 negocierea s-a făcut pentru 50 de cenți pe metru pătrat. Acum vorbim de o sumă de două ori mai mare!

Recomandare: O firmă de fotografie, cu un singur angajat, primește milioane de lei de la Clubul Sportiv Municipal, aflat în subordinea Primăriei Constanța

Firmă cu acționar olandez și datorii de 281 milioane lei

SC Constanța Shopping City SRL a funcționat mai mulți ani pe pierdere. În anul 2019, de pildă, a înregistrat o cifră de afaceri de 98.354.397 lei și o pierdere de 20.380.543 lei, adică circa 55.835 de lei pe zi. În 2022 însă, a reușit o cifră de afaceri de 121.921.611 de lei și profit de 18.760.561 lei. Are însă și datorii imense, de 281.251.446 lei. Nu figurează cu niciun angajat. Potrivit termene.ro, acționar al SRL-ului este compania NE PROPERTY B.V. din Olanda.

Au promis agrement și cultură

Ideea City Park Mall a apărut de prin anul 2000. Atunci, consilierii locali din Constanța au decis, prin hotărârea 396 din 28 septembrie, construirea unui centru de agrement, cultură și comerț, pe o suprafață de 43.500 mp, în Parcul Tăbăcărie, constănțenilor li se spunea că pe un teren de 22.750 mp se va realiza un centrul de agrement, cultură și comerț. Rețineți ordinea: agrement, cultură și comerț, pe ultimul loc. Mai mult, în anul 2002 se vorbea și despre construirea unui Teatru de Operă și Balet, în zona de nord-est a parcului. Cert este că în anul 2003, mai multe terenuri, printre care și cel din parc, sunt trecute din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanța, printr-o hotărâre de consiliu local. Astfel, printr-o serie de hotărâri, retrocedări și licitații publice, terenul în suprafață de 43.000 mp din Parcul Tăbăcărie ajunge în proprietatea firmei Holand Development Group. În 2004 se emite un nou PUZ, iar pe 2 iunie 2008 Neocity Group inaugurează clădirea. De comerț, nu de agrement, nu de cultură. Apropo, mall-ul NEPI din Slovacia are un patinoar, cel din Constanța avut numai promisiuni. Acum, SC Constanța Shopping City SRL este deținută de NE PROPERTY B V, cu sediul în Olanda, care deține 99,9% din acțiuni, și de NEPI BUCHAREST TWO SRL, cu sediul în București, care deține restul de 0,1% din acțiuni.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Primăria Constanța, mână largă cu City Mall. Vrea să plătească de două ori mai mult pentru chirie

  1. Toate ,absolut toate proiectele executate cu banii comunitatii sunt mana larga in ceeace priveste cheltuirea acestor bani ! Nu abuz in serviciu ,nu cresterea mobilitatii banilor publici prin buzunarele baietilor destepti,nu paraindarat bine organizat …

  2. plateste primaria, platesc prostii prin taxe si impozite!
    Si pe urma voteaza iarasi aceias primari si consilieri!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Percheziții cu mascați în Cumpăna

mie mart. 27 , 2024
În această dimineață, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța,  efectuează două percheziții domiciliare la locuințele unui bărbat bănuit de săvârșirea a opt infracțiuni de furt calificat. Perchezițiile au loc în comuna […]

V-ar putea interesa și: