Stelian Ion: „Blocarea organizării referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cârjaliu constituie un abuz!”

Stelian Ion (stânga), Silviu Coșa, Maricel Cârjaliu (dreapta jos)

Deputatul Stelian Ion, fost ministru al justiției, a declarat că „blocarea inițiativei cetățenești de demitere prin referendum a primarului comunei Agigea constituie un abuz și o desconsiderare a voinței celor peste 2000 de locuitori ai comunei care susțin, prin semnături, organizarea referendumului de demitere a primarului PSD, Maricel Cârjaliu.”

„Înțelegem că guvernarea PNL alături de PSD presupune o bună colaborare între cele două partide, dar această colaborare nu poate lua forma unei încălcări atât de flagrante a legii.”, a precizat acesta.

Stelian Ion îi solicită public prefectului județului Constanța să dea curs obligațiilor legale care îi revin potrivit Codului administrativ și să numească de îndată comisia pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Comunei Agigea, Maricel Cârjaliu.

„Îi reamintesc domnului prefect că USR Agigea a depus listele de semnături necesare demarării procedurii de revocare încă din data de 24 septembrie 2021. Au trecut de atunci mai mult de 6 luni, iar în prezent întreaga procedură este blocată la prefectură.

Efectuarea verificărilor referitoare la îndeplinirea condiției legate de strângerea unui număr minim de semnături s-a făcut deja de către Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța cu sprijinul Autorității Electorale Permanente. După efectuarea acestei verificări, dl. prefect avea obligația de a constitui comisia pentru organizarea referendumului, ceea ce nu s-a întâmplat nici până la această dată. Justificarea sa, potrivit căreia nu poate demara procedura referendumului pentru că ar exista unele sesizări penale cu privire la pretinse falsuri, este în realitate doar un pretext pentru blocarea referendumului, dând astfel satisfacție celor care au interesul ca acest referendum să nu fie organizat.”, a adăugat Stelian Ion.

Recomandare: PSD Constanța are liber la opoziție de la Marcel Ciolacu, dar stă cuminte și nu face VIDEO

Acesta i-a explicat, tot public, prefectului că până când instanța de judecată nu stabilește în mod definitiv că un anumit înscris este fals, el produce efecte juridice.

„A aștepta o soluție din partea organelor judiciare, care poate veni după ani de zile, înseamnă a accepta că procedura de demitere a unui primar prin referendum este una iluzorie. Dacă am accepta argumentul domnului prefect, ar însemna că simpla formulare a unor plângeri penale legate de un proces electoral ar putea bloca acest proces electoral până când organele penale ar soluționa plângerile și până când apoi instanțele de judecată ar judeca definitiv cauza. Un argument absurd, evident. Principiul invocat de prefect, potrivit căruia penalul ține în loc civilului, nu este aplicabil. Pe lângă faptul că această regulă este aplicabilă instanțelor de judecată, nu prefectului, nici instanțele de judecată nu sunt obligate să suspende o cauză civilă până la soluționarea unei cauze penale care ar avea legătură cu speța, suspendarea judecății fiind facultativă. Nici măcar procedura fiscală, mult mai familiară domnului prefect, nu prevede obligativitatea suspendării procedurii soluționării contestației în cazul în care organul fiscal a sesizat organul de urmărire penală.”, a punctat Stelian Ion.

Recomandare: Cum a „inventat” primarul din Agigea două sate, de teama referendumului pentru demiterea sa

Acesta speră că până pe 2 aprilie, de Ziua Instituției Prefectului, prefectul Silviu Coșa „va reflecta asupra acestei chestiuni și va aplica legea în litera și spiritul ei, fără a-l mai avantaja pe primarul PSD, Maricel Cârjaliu”.

Recomandare: Gabriel Ciobanu, USR, replică de nota 10 primarului Maricel Cîrjaliu, PSD


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Clasă specială, în limba ucraineană, pentru copiii refugiați din Constanța

joi mart. 31 , 2022
La inițiativa și prin implicarea directă a USR Constanța, s-a reușit găsirea unei soluții pentru ca elevii refugiați din Ucraina, aflați pe teritoriul municipiului nostru să poată beneficia de educație cu profesori ucraineni, în clase special create pentru acest lucru. Întregul demers, ce face parte dintr-o lungă listă de propuneri […]

V-ar putea interesa și: