Parcarea din fața Primăriei Constanța nu se plătește, dar e numai pentru ei

Parcarea Primăriei Constanța, blocată de barieră. Nu există niciun semn care să indice că se plătește. Foto: Constanța 100%, 18 iunie 2021

Am mai spus-o, o repet: unul din atributele unei administrații de succes este echitatea. Cu alte cuvinte, legile, hotărârile de consiliu municipal, normele trebuie să fie egale pentru toți. Când nu se întâmplă așa, administrațiile – fie ele locale, fie centrale – eșuează.

De astăzi, 18 iunie, a intrat în vigoare plata parcării în municipiul Constanța, după aprobarea noului regulament de către o parte din consilierii locali. Este aceste un regulament echitabil? Am arătat deja că are multe hibe și că, spre deosebire de cele din orașele europene, este injust. Ne refeream la parcările rezidențiale.

Regulamentul nu e echitabil nici în teorie, nici în practică. Primii care ar trebui să i se supună sunt, nu-i așa, cei care l-au votat. Așa s-a întâmplat, de pildă, în Oradea, orașul de unde liberalii iau, din când în când, lumină. Primul lucru pe care l-a făcut primarul Bolojan a fost ca parcarea din fața primăriei să poată fi folosită de toată lumea, dar contra cost. Toți plătesc. Cine vrea să stea cu mașina acolo 8 ore, o poate face, dar, dacă stă mai multe de două ore, va trebui să plătească 45 de lei pe oră. Da, ați citit bine, 45 de lei. Evident, un preț prohibitiv, născocit tocmai pentru ca funcționarii să nu folosească parcarea toată ziua.

În Constanța au fost montate deja panouri care ne avertizează că trebuie să plătim parcarea. Primele au apărut în centru, pe bulevardul Tomis, și în Mamaia. Am dat o fugă până la primărie, să vedem dacă un astfel de semn s-a montat și în fața parcării de acolo.

Nici vorbă!

Ba mai mult, din punct de vedere legal nici nu au voie să ajungi în fața primăriei cu mașina, pentru că la intrare pe alee te întâmpină, mare și amenințător, un semn de interzis (cu excepția mașinilor instituției). Evident, la fel se întâmplă și în fața Prefecturii, dar și a Consiliului Județean.

Un semn de circulație îți interzice chiar și să te apropii de parcarea primăriei. Foto: Constanța 100%, 18 iunie 2021

Astăzi este vineri, vinerea verde, iar parcarea primăriei era în cea mai mare parte goală. Cea de la Prefectură, plină. La Consiliul Județean, parcarea din față era goală, cea din lateral, mai ferită de ochii lumii, arhiplină. Toate aveau însă barierele puse.

Așadar, cei care muncesc în centru vor plăti 4 lei pe oră. Avocatul Cătălin Filișan a făcut un calcul, pe care l-a postat pe pagina sa de socializare: „Ora de parcare s-a dublat, parcometre nu sunt, ne-am întors la SMS dar la un preț dublu. Vreo 640 lei / luna pentru cine sta la munca 8 ore sau 7680 lei pe an.”

Șefii din primărie, dar și consilierii municipali care au votat regulamentul și parchează în fața primăriei, când se duc la muncă, în comisii, nu vor plăti 4 lei pe oră. Nu știu nici dacă vor plăti un abonament lunar sau anual, așa cum au posibilitatea cei care au sediul în zona 0, pentru că nu există niciun fel de semn de parcare. Acolo regulile nu se aplică. Pentru ei, regulile nu există.

În opinia mea, primul semn care să indice că parcarea se plătește ar fi trebuit să fie amplasat în parcarea primăriei.

P.S. „Bariera nu se mai dă jos! Nu se mai blochează.”, a spus primarul Vergil Chițac, în emisiunea Realitatea locală, la Dobrogea TV, în decembrie 2020. „Nu vreau să o desființez în momentul acesta, dar am dat ordin să o țină deschisă tot timpul. Spre deosebire de perioada aceea a domnului Bolojan, noi nu avem în momentul de față un regulament al parcărilor. Lucrăm la el.”, a spus Vergil Chițac.

Articole similare:

Primele 30 de minute de parcare rămân gratuite în Constanța

Parcarea în Constanța se va plăti prin aplicație, parcometre sau tichete răzuibile

Platforma pentru închirierea unui loc de parcare în municipiul Constanța este funcțională

Și în Londra, parcarea rezidențială este, în unele cazuri, mai ieftină decât în Constanța

Parcarea în Milano, gratuită pentru rezidenți. Fără plăcuțe

Parcarea în Constanța, discriminatorie și printre cele mai scumpe din Europa

Regulamentul parcărilor a fost aprobat de consilierii municipali din Constanța

Brest, Franța, oraș înfrățit cu Constanța. 16.000 de locuri de parcare gratuite din 20.000. La cele plătite ți se oferă pază, umbrele și cărucioare pentru copii

În Berlin, parcarea rezidențială costă de 4 ori puțin decât în Constanța. Salariile sunt de 3,54 ori mai mari

În Bruxelles, salariul este de 3,44 ori mai mare decât în Constanța, iar parcarea rezidențială este de 4 ori mai ieftină

În Copenhaga, bicicleta e aproape o religie. Și totuși, autoturismele pot parca și gratuit, spre deosebire de Constanța. Sau mai ieftin

De la 1 ianuarie 2022, se va majora taxa pentru parcarea rezidențială în Constanța



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Parcarea din fața Primăriei Constanța nu se plătește, dar e numai pentru ei

  1. fiecare institutie este normal sa aibe propia parcare Asta am vazut si la banci de exemplu Cind s-a construit primaria a fost conceputa pe sistem comunist si erau citeva sute de masini in oras Trebuie regindit si refacut tot centrul Prea va vaitati pe tema asta Un client poate sa-si lase masina si la citeva strazi mai depare dar asa ne-am invatat : sa parcam in usa apartamentului Oricum consumati prea multa cerneala pe tema asta

    1. Si angajata de la primarie nu poate sa-si miste fesele lasandu-si masina,cu care a venit la serviciu,cateva strazi mai departe?Doar prostimea?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Activitatea cu public a RAEDPP Constanța, suspendată pe 21 iunie

vin iun. 18 , 2021
Activitatea Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța va fi suspendată luni, 21 iunie 2021 – a doua zi de Rusalii, potrivit prevederilor art. 139 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Pentru efectuarea plăților, RAEDPP Constanța pune la dispoziția chiriașilor și […]
raedpp constanța

V-ar putea interesa și: